Προϊόν στην κατηγορία: ΠΩΛΗΣΗ ΞΗΡΟΥ ΠΑΓΟΥ

ΠΩΛΗΣΗ ΞΗΡΟΥ ΠΑΓΟΥ

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΞΗΡΟΣ ΠΑΓΟΣ

Η πρώτη ύλη, δηλαδή το αέριο διοξείδιο του άνθρακα, προέρχεται είτε από χημικές διαδικασίες είτε από φυσικές πηγές.
Με τον όρο “ξηρός πάγος” εννοούμε το διοξείδιο του άνθρακα CO2 σε στερεά μορφή.

Ο χαρακτηρισμός “ξηρός” αποδίδει την ιδιότητα του CO2 υπό ατμοσφαιρική πίεση να μεταβαίνει από την στερεά
στην αέρια φάση (εξάχνωση), χωρίς να υγροποιείτε.

ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΞΗΡΟΥ ΠΑΓΟΥ

  • Ο ξηρός πάγος είναι ένα φυσικό ψυκτικό μέσο με τριπλάσια ψυκτική ικανότητα(– 78,5ο C) από τον κλασικό πάγο
  • Είναι άοσμος και απαλλαγμένος από μικρόβια και δυσοσμίες
  • Είναι βακτηριοστατικός και εκτοπίζει το ατμοσφαιρικό οξυγόνο
  • Διαθέτει υψηλή ψυκτική απόδοση
  • Είναι ένα αξιόπιστο μέσο ψύξης χωρίς να επιβαρύνει με έξοδα συντήρησης
  • Είναι μια οικονομική λύση αφού δεν απαιτούνται επενδύσεις
  • Ο ξηρός πάγος δεν αφήνει υγρασία και δεν προσβάλει τα προϊόντα και τις συσκευασίες
  • Η ψυκτική απόδοση ρυθμίζεται θερμοστατικά με τη χρήση ανεμιστήρων

ΠΟΤΕ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ 

Όταν απαιτείται γρήγορη και οικονομική ψύξη με ένα ψυκτικό μέσο που δεν αφήνει κατάλοιπα.

ΠΩΣ ΠΑΡΑΓΕΤΑΙ 

Για την παραγωγή ξηρού πάγου χρησιμοποιείται καθαρό διοξείδιο του άνθρακα απαλλαγμένο από λάδια και δυσοσμίες. Ακολούθως το διοξείδιο του άνθρακα υγροποιείτε υπό πίεση και στερεοποιείται με απότομη εκτόνωση, παίρνοντας τη μορφή καθαρού, λευκού χιονιού. Ακολούθως το χιόνι συμπυκνώνεται υπό υψηλή πίεση και περνώντας μέσα από μήτρες διαμορφώνεται σε φέτες (blocks) ή κόκκους (pellets). Η πυκνότητα του ξηρού πάγου εξαρτάται από την πίεση και από το χρόνο συμπίεσης.

ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ 

Κυρίως στη βιομηχανία τροφίμων, πιο συγκεκριμένα στα εξής:

  • Αποθήκευση και μεταφορά κατεψυγμένων προϊόντων
  • Ψύξη γευμάτων ποτών σε αεροπλάνα και τρένα
  • Ψύξη κατά τις διαδικασίες άλεσης
  • Ψύξη του κρέατος κατά την κατεργασία του
  • Στον καθαρισμό επιφανειών με την μέθοδο της παγοβολής
  • Στα οινοποιία στην μη γρήγορη ωρίμανση των σταφυλιών κατά την περισυλλογή
  • Μεταφορά φαρμάκων και οργάνων ανθρώπινου σώματος
  • Μαγειρική
  • Εντυπωσιακό σερβίρισμα των ποτών-πιάτων σε ξενοδοχεία, μπαρ, εστιατόρια

ΜΕΤΑΦΟΡΑ

Η μεταφορά του γίνεται σε ειδικά μονωμένα ψυγεία πολυουρεθάνης για μεγάλες ποσότητες άνω των 100kg και σε κιβώτια πολυστερίνης (φελιζόλ) σε μικρότερες. Το ποσοστό εξάχνωσης είναι μικρό, περίπου 6% με 12% ημερησίως, αυτό εξαρτάται από τις συνθήκες θερμοκρασίας περιβάλλοντος, το ψυγείο μεταφοράς ή κιβώτιο (φελιζόλ) και την ποσότητα ξηρού πάγου.

ΧΕΙΡΙΣΜΟΣ

  • Ο ξηρός πάγος είναι πάρα πολύ κρύος και δεν πρέπει να τον αγγίζετε με γυμνά χέρια (μπορεί να προκαλέσει κρυοπαγήματα)
  • Φοράτε γάντια ή χρησιμοποιήστε μια πετσέτα κατά το χειρισμό ξηρού πάγου για να ελαχιστοποιήσετε την έκθεση του δέρματός σας

ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ

  • Αποθηκεύετε τον ξηρό πάγο σε ειδικό μονωμένο δοχείο για να ελαχιστοποιήσετε την εξάχνωση (πιο παχιά και καλή μόνωση = μικρότερος βαθμός εξάχνωσης)
  • Μην τον αποθηκεύετε σε χώρους χωρίς εξαερισμό. Ο ξηρός πάγος εξαχνώνεται σε μεγάλες ποσότητες αέριου CO2, που εκτοπίζει το οξυγόνο και αυξάνει τον κίνδυνο ασφυξίας
  • Μην αποθηκεύετε τον ξηρό πάγο σε πλήρως αεροστεγές δοχείο. Το δοχείο μπορεί να εκραγεί λόγω της εξάχνωσης και της εξάπλωσης του CO2
  • Μην τον αποθηκεύετε σε καταψύκτη – η χαμηλή θερμοκρασία του ξηρού πάγου θα απενεργοποιήσει το θερμοστάτη του καταψύκτη

 

Υπεύθυνος επικοινωνίας:

Βόλτσος Νικόλαος
FBS IKE (Dry Ice Blasting Dpt.)
Project Manager/Supervisor
Tel +30 2310 461877
Mobile +30 6988091739
Fax +30 2310 461872
Email: nikos.voltsos@fbservices.gr
web:www.fbservices.gr